Església de La Sagrada Família de La Bauma

PATRIMONI MODERNISTA

Imatges

La Sagrada Família de La Bauma és una església de Castellbell i el Vilar, protegida com a Bé cultural d’interès local, que va ser l’església de la colònia tèxtil i barri de la Bauma. Juntament amb la torre va ser l’edifici que va donar personalitat a la colònia.

Església força monumental, d’estil medievalista, situada a peu de la carretera de Manresa a Terrassa, a mà dreta, al barri de la Bauma. La planta de l’església presenta una gran nau central més ampla i dos laterals, que acullen capelles separades per una alternança de columnes i pilars decorats amb motius vegetals.

L’espai interior està distribuït en tres trams, determinats per tres columnes a banda i banda i tres més intercalats. L’absis és semicircular i conté cinc finestres. Els vitralls laterals estan tapiats amb un envà per la part de dins, encara que visibles pel costat de fora. Les columnes no són treballades, sinó senzillament abujardadas. En l’altar major hi ha una escultura de la Sagrada Família. La façana principal presenta una porta adovellada, de mig punt i una gran rosassa. L’aparell és força irregular. A ambdós laterals hi ha quatre contraforts, obrats amb grans carreus. En conjunt l’església té un aspecte esvelt i amb verticalitat. La torre-campanar, de planta circular i coronada amb un esvelt cos cònic, dóna a el conjunt un aire centreeuropeu.

Va ser construïda durant els anys 1905-1908 per iniciativa del senyor Joan Vial i Solsona , propietari de la fàbrica que en pagà una bona part, en Bisbat i els veïns de La Bauma. L’església, juntament amb el casino i la torre de l’amo eren edificacions típiques de les “colònies” fabrils de l’època, i manifesten la solidesa dels propietaris, davant de les cases humils dels treballadors. El projecte de l’església és de l’arquitecte Alexandre Soler i March. Les obres es van començar el mes de gener de 1905 i es van acabar a l’abril de 1908. Va ser inaugurada pel Bisbe de Vic, Dr. Torras i Bages i van assistir també el governador civil de Barcelona, ​​Sr. Ángel Ossorio i Gallardo. La riuada del dia 20 de setembre de 1971 va inundar les barriades de la riba del riu, de manera que les dependències i el terra de l’església van quedar molt deteriorades. Els veïns de la Bauma van reconstruir-la, aportant donacions en diners i treball.

l’any 2018 el Bisbat de Vic va cedir al municipi de Castellbell i el Vilar el temple, per una durada de 25 anys i un cop pasat  aquest temps l’opció de poder-se prorrogar

Actualemt està en fase de rehabilitació, gràcies a subvencions de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Història

el pas del temps de la nostra Església
Inauguració any 1908-1
Inauguració any 1908-2

Inauguració de l’Església

Va ser construïda durant els anys 1905-1908 per iniciativa del senyor Joan Vial i Solsona , propietari de la fàbrica que en pagà una bona part, en Bisbat i els veïns de La Bauma.

Interior abans riuada 1971
RIUADA 1971 (6)
Interior de l’esglèsia avans de la riuada
Interior de l’esglèsia desprès de la riuada
ANY 2019 (2)
ANY 2019 (4)
L’esglèsia avans de la reforma
L’esglèsia desprès de la reforma