Antic camí del Cremallera de Montserrat

PATRIMONI

El camí segueix el traçat que originàriament tenia el cremallera de Montserrat, que no sortia de Monistrol sinó de Castellbell i el Vilar, i s’ha convertit en un sender molt freqüentat pels veïns de l’entorn. És propietat de FGC, amb qui l’Ajuntament vol arribar a un acord per a la seva cessió però amb la condició que no comporti cap cost per al municipi.

El traspàs s’hauria de fer amb garanties que el camí està ben conservat i que l’Ajuntament no hi hagi de fer intervencions per evitar esllavissades, per exemple. Properament hi ha previstes algunes actuacions de millora del traçat, i entre altres coses, també es posarà una barana als laterals de l’antic pont.

Font: Regió 7

Dimarts passat dia 8 de juny de 2021, tots els grups polítics de Castellbell i el Vilar van votar a favor del projecte presentat per la nostra Associació Amics Església de La Bauma, per a ser declarat BCIL, l’antic camí del Cremallera al seu pas per Castellbell i el Vilar.

Però, què és el BCIL?

Un Bé Cultural d’Interès Local o simplement Bé d’Interès Local, abreujat (BCIL) és una categoria de protecció del patrimoni cultural català, atorgada a un bé, tant moble com immoble que, tot i la seva importància, no compleix les condicions pròpies dels béns culturals d’interès nacional (BCIN). La declaració dels béns culturals d’interès local sobre els immobles la fa el ple de l’Ajuntament, en els municipis de més de cinc mil habitants, o el ple del consell comarcal, en els municipis de menys de cinc mil habitants. El Departament de Cultura de la Generalitat els ha d’inscriure al Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

Font: Wikipèdia

Història

el pas del temps de la nostra Església
Inauguració any 1908-1
Inauguració any 1908-2

Inauguració de l’Església

Va ser construïda durant els anys 1905-1908 per iniciativa del senyor Joan Vial i Solsona , propietari de la fàbrica que en pagà una bona part, en Bisbat i els veïns de La Bauma.

Interior abans riuada 1971
RIUADA 1971 (6)
Interior de l’esglèsia avans de la riuada
Interior de l’esglèsia desprès de la riuada
ANY 2019 (2)
ANY 2019 (4)
L’esglèsia avans de la reforma
L’esglèsia desprès de la reforma